Meditatie regel #1

Inmiddels mediteer ik ruim 6 jaar, waarvan de laatste paar jaar praktisch elke dag. Ik doe het omdat ik het een fijn en rustig begin en eind van de dag vind en ik merk dat het me helpt om bewuster in het leven te staan. Ik word me bewuster van m’n lichaam, m’n gedachten, m’n emoties en m’n acties.

Ik merk om me heen dat mensen nieuwsgierig zijn naar meditatie en vaak bepaalde overtuigingen over zichzelf of over meditatie hebben. Bijvoorbeeld:
Ik kan niet mediteren.Ik kan niet stoppen met denken.

Je kunt ‘meditatie’ op verschillende manieren interpreteren. Ik zie meditatie vooral als naar binnen keren en het trainen van bewustwording en aandacht.

Het achtvoudig pad
In yoga wordt vaak gesproken van het achtvoudig pad. Volgens dat achtvoudige pad heb ik misschien een paar keer een fractie van een seconde ‘gemediteerd’. Meditatie is namelijk pas stap 7 in het achtvoudige pad.
De 8 stappen in het kort:
1. Yamas – dit gaat over dingen waar je je van onthoudt (zoals liegen, stelen etc). Het gaat over jezelf en de relatie tot je omgeving.
2. Niyama’s – dit gaat over je persoonlijke gedrag. Leef je bijv. met tevredenheid, discipline en zelfontwikkeling? (NB: van mij mag je dit allemaal scharen onder regel #6 ;))
3. Asana – de yoga houdingen.
4. Pranayama – ademhaling, levensenergie, ademhalingstechnieken.
5. Pratyahara – terugtrekken van de zintuigen en naar binnen keren. Bijvoorbeeld focussen op je ademhaling. Daarmee is er dus ook een link naar pranayama.
6. Dharana – focus en concentratie. Dit kan alleen als het je lukt om je zintuigen terug te trekken, pratyahara dus.
7. Dhyana – meditatie. Hiermee wordt bedoelt dat je volledig opgaat in de concentratie. Dit is dus eigenlijk niet iets wat je actief kunt ‘doen’. Het overkomt je.
8. Samadhi – bliss, enlightenment. ‘Zien wat is’, is voor mij de beste omschrijving. Het gaat niet om oneindige extase. Het gaat om zien wat is, zijn, ultieme verbondenheid met alles om je heen.(Ja, ik weet het, dat klinkt een beetje vaag, maar ik kan er niks anders van maken.)

Als je naar bovenstaande stappen kijkt, dan is wat wij in het westen ‘meditatie’ noemen eigenlijk meer ‘pratyahara en dharana’. Naar binnen keren en aandacht trainen. 

‘Ik kan niet mediteren’
Dus als je zegt ‘ik kan niet mediteren’, dan zeg ik: high five! Ik ook niet! Ik probeer alleen maar een beetje wat. Maar dat wat ik probeer helpt me wel heel erg. Als je zegt ‘ik kan niet stoppen met denken’, dan zeg ik: goed nieuws. Je bent een mens. Denken is namelijk wat wij mensen non-stop doen.

Ik hoorde in een podcast dat als je geen gedachten hebt er 3 dingen aan de hand kunnen zijn: 1. Je speelt vals. 2. Je bent enlightened. 3. Je bent dood. Weet je dat ook weer. Het enige wat je met meditatie doet is je bewust worden van gedachten. Aandacht, afdwalen, opmerken en weer aandacht hebben.

En daar komt het allerallerallerbelangrijkste. 

Het gaat om liefdevolle aandacht. Compassie.

Dat is, wat mij betreft, het allerbelangrijkste in meditatie. Lief zijn voor jezelf (en daardoor uiteindelijk ook voor anderen). Zodra je opmerkt dat je bent afgedwaald, word je niet boos op jezelf (‘Waarom lukt dit nou niet? Ik was toch aan het mediteren? Kan ik niet eens 1 seconden m’n aandacht erbij houden?’), maar benader je het positief met liefde en verwondering (‘Hé, ik ben afgedwaald. Oké, ik merk het op. Ik breng m’n aandacht weer naar m’n adem/geluiden/sensaties/mantra/visualisatie of wat de techniek ook is die je gebruikt’).

Dus als jij jezelf forceert om op je meditatiekussen te gaan zitten omdat je ‘moet’ mediteren, dan begin je al op min één. Maak het jezelf comfortabel, zorg dat je lekker zit (dat hoeft echt niet op een meditatiekussen in lotushouding) en probeer het te zien als een cadeautje voor jezelf. Een moment waarin alles wat er boven komt oké is en je jezelf volledig mag accepteren.

Dus als dat betekent dat je maar 1 keer opmerkt dat je ‘aan het mediteren bent’: dat is oke. Als er steeds bepaalde gedachten bovenkomen: dat is oke. Als het niet lukt om stil te zitten en je steeds van houding verandert: dat is oke. Je oefent. Je geeft niet op. Glimlach en begin opnieuw.

Wees lief voor jezelf, lach om jezelf, neem alles niet zo serieus. Je doet het niet fout, het is oké. Echt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s