Heb je het druk of voel je je druk?

‘Hey, lang niet gezien! Hoe gaat het?’
‘Hey, ja, druk druk druk, he?!’

Ik vraag me altijd af wat dat betekent. Wat bedoelt iemand als hij zegt dat hij het druk heeft? Is dat positief of juist niet?

Druk is in principe gewoon een woord, niet per definitie goed of slecht. Het kan gaan over energie, levendigheid, bewegelijkheid en veel werk hebben. Veel werk hebben kan heel fijn zijn. Als zelfstandig ondernemer bijvoorbeeld kan het heel positief zijn om veel opdrachten te hebben. Mits het opdrachten zijn die je leuk vindt om te doen, die jou energie geven en die zorgen voor een goede balans in je leven. Je hebt het druk en dat is leuk!

Veel werk hebben kan daarentegen ook een andere kant hebben. Je draait overuren in de hoop deadlines te halen, je slaapt slecht, je ziet je vrienden weinig en ’s avonds val je doodmoe voor de tv in slaap. Het kan zijn dat je collega twee keer zoveel opdrachten heeft als jij en dit met een grote glimlach op z’n gezicht doet, terwijl jij het gevoel hebt dat je elk moment in huilen uit kan barsten. 

Hoe kan dit toch?

Het verschil zit hem in het gevoel. Je druk ‘voelen’ is iets anders dan het druk ‘hebben’. Je kan het druk hebben, maar je helemaal niet druk voelen. Je energie is in balans. Je druk voelen daarentegen is meestal niet zo fijn. Je raakt sneller geïrriteerd, prikkelbaar of moe en je kan niet goed omgaan met ‘verassingen’.

Stel, je stapt in de verkeerde trein en staat vervolgens op een totaal ander treinstation dan de bedoeling was. Normaal gesproken zou je lachend in een andere trein stappen, no problem, dan kom je maar wat later. Maar nu barst je in tranen uit. Dit kun je er echt niet bij hebben. (En ja, ik spreek uit ervaring..)

Hoe komt dat?

Het is een teken dat er ergens iets uit balans is. De hersenen staan te veel ‘aan’. Net zoals je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen na activiteit, hebben je hersenen ook tijd nodig om te herstellen na activiteit. Het is belangrijk om te kunnen focussen en daarnaast ook te kunnen ontfocussen.

Focussen, hoe doe je dat?

Geconcentreerd en zonder afleiding werken aan een taak kan veel voldoening geven. Het kan helpen om eerst op te schrijven wat je allemaal zou willen doen, de belangrijkste taak uit te kiezen en daarmee te starten. Zet je email uit en leg je telefoon uit het zicht met de notificaties uit. Kies ervoor om voor een bepaalde tijd (30 tot 90 minuten, afhankelijk van de taak) alleen met die taak bezig te zijn. Onthoudt dat switchtasken – een mailtje sturen,  telefoon checken, even je TODO lijst updaten, antwoord geven op de vraag van je collega, je agenda bijwerken – energie kost.

Ook al lijkt het zo productief om die mailtjes meteen weg te werken en direct te reageren op dat whatsapp bericht, het kost energie en je werkt uiteindelijk minder efficient. Daardoor voel je je minder voldaan en ga je alsnog naar huis met het gevoel ‘wat heb ik nou helemaal gedaan, vandaag?’.

Ontfocussen, hoe doe je dat?

Als de tijd voorbij is, is het tijd om te ontfocussen. En laat dat nou iets zijn wat we meestal moeilijk vinden. Je telefoon checken, email checken, agenda bijwerken, de meeste vormen van meditatie, youtuben en facebooken vallen niet in de categorie ontfocussen. Voor je hersenen geldt dit nog steeds als focussen. Om te ontfocussen is het belangrijk dat je hersenen kunnen afdwalen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te wandelen, te dagdromen of uit het raam te kijken. Je kan ook naar een begeleide visualisatie luisteren waarin je je even totaal ergens anders waant. Je hersenen laden dan weer op.

Dus de volgende keer dat je jezelf hoort zeggen dat je het ‘druk hebt’, vraag jezelf dan eens af wat dat voor jou betekent.
Voel je je vol energie of ben je uitgeput?
Voel je je tevreden of ben je ontevreden?
Voel je innerlijke rust of innerlijke chaos?
Voel je je in balans of in disbalans?

Want wat staat er eigenlijk tegenover druk? Rustig? En betekent dat dan saai en is dat negatief? Of is rustig iets positiefs?

Rustig is gewoon een woord.
Net zoals boom eigenlijk.
En net als druk.

Een gedachte over “Heb je het druk of voel je je druk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s