Leven alsof het je laatste dag is

‘Really? Dit kies je als titel?’

Ik hoor het je bijna denken..  En ja, absoluut! Maar ik twijfelde nog wel even over onderstaande opties:

‘Hoop doet leven’

‘Na regen komt zonneschijn’

‘Pluk de dag’

Het zijn allemaal cliché uitspraken. Clichés worden gezien als afgezaagd, flauw en versleten. Het zijn vaak beelduitspraken die hun kracht hebben verloren doordát ze zo vaak gebruikt zijn. Ooit zijn ze dus wel origineel geweest, dat kan niet anders!

Ik vind clichés stiekem wel leuk. Ze zijn flauw, maar juist daarom vind ik ze leuk. Ze maken me aan het lachen. En dat is belangrijk, want je weet wat ze zeggen: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Er zijn dagen waarop dat moeilijker na te leven is. Dagen waarop je vol met je neus op de feiten wordt gedrukt. Bijvoorbeeld wanneer je geconfronteerd wordt met ziekte en sterfte.

Het hoort bij het leven en ergens weet je heus wel dat je niet het eeuwige leven hebt, maar waarschijnlijk sta je er weinig bij stil. Dus als iemand roept ‘pluk de dag’ of ‘het leven is kort’, dan zeg je ‘ja ja’ en dan denk je er niet meer over na.

Maar wat nou als je dat nu eens wel zou doen? Wat als je je écht zou realiseren dat het leven een keer ophoudt? Sta je weleens stil bij het feit dat je vanochtend wakker bent geworden? Dat je de nacht overleefd hebt en dat je een nieuwe dag tegemoet gaat? Is dat op zich niet al bijzonder?

Dat klinkt misschien raar, maar je weet (meestal) niet hoeveel dagen je nog hebt of hoe oud je gaat worden. Niets is zeker, behalve de dood. Het leven komt zoals het komt.

De uitspraak leven alsof het je laatste dag is, heeft in dat opzicht wel wat. Nou raad ik je aan om niet meteen al je geld over de balk te smijten of los te gaan op 3 pakken koekjes. Als je namelijk nog wél 80 jaar te leven hebt, dan wil je dat wel graag in goede kwaliteit van leven doen. Dus leer van gisteren, droom van morgen en leef vandaag. (Kan zo op een Action bordje op de muur ;))

Dood en ziekte zijn niet leuk, maar het zijn belangrijke onderdelen van het leven. Het leven gaat niet altijd van een leien dakje. Alles komt met ups-and-downs, zo is de natuur. De moeilijke dingen in het leven laten ons groeien en maken ons tot wie we zijn. Het laat ons inzien dat de belangrijkste dingen in het leven geen dingen zijn. Het laat ons inzien dat het belangrijk is om mooie momenten te koesteren (de favoriete uitspraak van mijn schoonvader 😉). Het laat ons inzien dat we het leven gekregen hebben, maar dat we zelf de slingers op moeten hangen.

En ja ik smijt lekker in het rond met afgezaagde, flauwe uitspraken maar in veel dingen zit absoluut een waarheid. Het leven heeft geen zin, je moet er zelf zin aan géven.

Dood en ziekte zijn moeilijk, maar het kan je ook helpen om in te laten zien wat er echt belangrijk is in je leven. Het laat zien dat verdriet en blijdschap niet tegenovergesteld hoeven zijn. Het laat zien dat je verdrietig en blij tegelijk kunt en mag zijn.

En daarmee sluit ik af met de, in mijn ogen, belangrijkste uitspraak (met dank aan Bassie voor deze wijze levensles):

‘Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen’

4 gedachtes over “Leven alsof het je laatste dag is

  1. Yes! Iedere morgen ben ik dankbaar voor weer een nieuwe dag, dankbaar voor de levenslessen die ik krijg en dat ik mijn dag zo kan inrichten zoals ik dat wil, waar ik gelukkig van word 🙂

    Like

  2. Haha, dat is een waarheid als een koe. Mooi luchtig geschreven over een best lastig onderwerp! Wanneer kan ik het bordje “leer van gisteren, droom over morgen en leef vandaag” in je webshop kopen ; )?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s