Podcast inspiratie

Heb je weleens 10 uur in een trein, bus, boot, auto of vliegtuig gezeten? Soms is er superveel te zien om je heen, heb je leuke gesprekken of verdwaal je lekker in een dagdroom. Maar soms kan het ook best wel eens saai worden. Wat doe je dan?

Slapen. Ja. Dat doe ik persoonlijk het liefste. Mocht dat niet lukken, dan lees ik ook graag een boek, maar dat is vaak in een bus minder fijn. Wat dan?

Vervelen! Ook goed voor je zo af en toe. Maar oke als je ook dat zat ben, wat doe je dan?

Podcasts luisteren! (Nou hoef je niet eerst bovenstaande opties af te gaan voordat je uiteindelijk toch een podcast mag luisteren hoor.)

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een telefoon op zak met internet en daarmee heb je toegang tot podcasts. Je vindt ze bijvoorbeeld op spotify, itunes of youtube. Vaak kun je ze ook downloaden, zodat je niet online hoeft te streamen (en je je databundel niet meteen leegtrekt😉).

Een podcast is een soort radio-aflevering. Ze zijn er in alle soorten en maten. Korte, dagelijkse podcasts van 5 minuten voor een snel inspiratiemoment of juist hele lange, diepgaande podcasts van 2 uur.

Podcasts zijn te vinden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo bestaat er bijvoorbeeld de podcast ‘Serial’, waarin een journalist de dood van een meisje onderzoekt. (Bereid je zelf voor op flink wat bingen, want het is heel spannend!).

Je hebt ook podcasts over muziek, het nieuws, de politiek, voeding,  lifestyle, yoga of gewoon totale randomness! In veel podcasts spreekt de host zelf over of hij interviewt iemand over een bepaald onderwerp. Je kunt dus zelf bekijken welk onderwerp of welke spreker jou interessant lijkt en die aflevering luisteren.

Waarom naar podcasts luisteren?

Podcasts luisteren zie ik als een hele fijne, gemakkelijke en comfortabele manier om inspiratie op te doen, wat nieuws te leren of puur en alleen als vermaak. Je hebt er niks voor nodig, alleen je telefoon en een koftelefoon. En wat ook fijn is: meestal zijn podcasts gratis! De eigenaar verdient zijn geld door reclame, sponsoring of donaties.

Ik ben zelf groot fan van podcasts. Ik leer er heel veel van, het geeft me nieuwe inzichten, nieuwe inspiratie en motivatie. Ik ben 2 jaar geleden op reis begonnen met het luisteren (lees: 14 uur durende busreizen..) en ik luister nog steeds elke week een podcast.

5 tips:

Aangezien er zo enorm veel podcasts zijn, kan het moeilijk zijn om te bedenken waar je wil beginnen. Hieronder deel ik daarom mijn favorieten! (Die dus vooral over yoga en lifestyle gaan).

Yogabody

Met deze podcast is het voor mij begonnen. Lucas Rockwood, de eigenaar van deze show, is de oprichter van de Absolute Yoga Academy, Yogabody en The Yoga Teachers College. Hij nodigt de meest uiteenlopende sprekers uit, om een zo gebalanceerd mogelijk beeld te kunnen schetsen over onderwerpen rondom mindfulness, gezondheid, voeding en yoga. Zo zijn er bijvoorbeeld afleveringen over de bekkenbodem, suiker, yoga bij artritis, sportverslaving,  gewoonten doorbreken, hypnotherapie en flexibiliteit. Hij heeft een no-nonsens aanpak, is kritisch, wetenschappelijk en geeft vaak aan dat dingen niet zo zwart wit zijn als dat ze lijken. Daar hou ik van! Ik heb enorm veel geleerd van (en veranderd in mijn leven door) deze podcast en luister nog steeds regelmatig een aflevering.

100% inspiratie podcast met Thijs Lindhout

Een podcast van eigen bodem! Thijs gaat in zijn podcast op zoek naar de geheimen achter geluk en succes. Hij interviewt  mensen die hun dromen realiseren, die anders dan anders durven zijn, die hun leven hebben herpakt na een trauma of ongeluk of die bestsellers hebben geschreven. Met lekkere Nederlandse nuchterheid en humor, luistert het lekker weg en geeft deze podcast veel stof tot nadenken.

Happier with Gretchen Rubin

De auteur van het boek ‘the happiness project’ geeft in deze podcasts inspiratie en praktische tips voor een gelukkiger leven. Het leuke aan deze podcast vind ik dat er mini afleveringen zijn, genaamd ‘little happier’, die maar een paar minuten duren. Hele herkenbare stukjes over dagelijkse dingen in het leven. Zo weet je weer dat je niet alleen bent in je struggles!

From The Heart: Conversations with Yoga Girl

Deze podcast is van Rachel Brathen, ook wel bekend als Yoga Girl. In deze podcast neemt ze je mee in haar leven. Ze deelt openlijk haar succesverhalen en haar struggles op het gebied van liefde, balans, yoga en welzijn.

Insight Timer

Insight timer is niet echt een podcast, maar ik wilde dit hier toch even noemen. Insight timer is een (gratis) meditatie app met heel veel verschillende docenten. Het leuke aan deze app is dat er ook ‘talks’ op te vinden zijn. Talks zijn eigenlijk ook een soort podcasts. De onderwerpen zijn gerelateerd aan meditatie, ontspanning en yoga. Ik vind het zelf fijn om hier inspiratie voor meditatie en yoga op te doen van docenten zoals  Sadhguru, Jack Kornfield, Thich Nhat Hanh en Tara Brach.

Bonus tip: met een earphone splitter kun je samen luisteren, dat is wel zo gezellig!

Ik hoop dat ik je wat ideeën heb gegeven! En joh, mocht het toch niks voor jou zijn, weet dan dat ik mijn belangrijkste inzichten hier zal blijven delen. Dus blijf dan vooral lekker mijn blogs lezen, dan krijg je ook een hoop mee. 😉

Een gedachte over “Podcast inspiratie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s