Leven zonder chocoladecruesli

‘Dat meisje dat zo vaak gaat wandelen en dan met vreemde bakjes eten binnenkomt waarvan we ons afvragen wat het is..’

Bovenstaande is een deel van de beschrijving die mijn collega’s over mij gaven. Ik kan er wel om lachen en ik beaam het ook direct! Het laat wel duidelijk zien dat, hoe ik me gedraag niet altijd wordt gezien als ‘normaal’.

In pauzes ga ik inderdaad graag een stukje wandelen, hoe druk ik het ook heb. Ik geloof namelijk dat energiemanagement belangrijker is dan tijdsmanagement. En wat betreft die bakjes eten.. Tja, een boterham met kaas zie je mij inderdaad niet dagelijks eten.

‘Maar, wat eet je dan..?’

Niks. Ik vast de hele dag.

Nee, grapje natuurlijk, maar het is een vraag die ik wel vaker te horen krijg als ik vertel dat ik (bijna) geen vlees en vis eet en ook weinig gluten en zuivel.

Wat blijft er dan over?

Vanalles!  En ja oké, dat betekent inderdaad veel groenten en fruit. Noem het vreemd, maar ik eet het liefst drie keer per dag groenten.

Bij je ontbijt ook?

Jup! Ik verstop het overal in. Bananenbrood met bietjes, wortel of courgette. Pastinaak of pompoen in plaats van havermout. Groene smoothies met spinazie. Chocolade mousse met avocado. De chocoladecruesli (ik was wellicht een beetje verslaafd hieraan, dus dit was moeilijk. Ontbijt, snack, avondeten, toetje, anyone?) en koekjes die ik vroeger in huis had heb ik de deur uit gedaan.

‘Huh, geen koekjes? Maar waarom dan niet?’

Omdat ik mezelf niet steeds in de verleiding wil brengen. Wist je dat je je discipline ‘spier’ gedurende de dag uitput? Je hebt een bepaalde hoeveelheid wilskracht op een dag en als je dat verbruikt hebt, is het een stuk moeilijker om nee te zeggen. Natuurlijk kan je je wilskracht trainen, maar daar heb ik niet 24/7 zin in. Waarom zou ik het mezelf moeilijk maken door die dingen in huis te halen? Mijn huis is een van de weinig omgevingsplekken waar ik zelf invloed op heb.

Begrijp me niet verkeerd, ik eet ook heus gewoon taartjes of friet hoor. Ik geloof niet in extremen, maar in balans.

Ik heb periodes gehad in mijn leven waarop die balans niet echt aanwezig was en ik behoorlijk streng voor mezelf was. Ik móest gezond eten en ik móest sporten. Waarom? Omdat ik bang was dat ik dik zou worden als ik het niet zou doen. Ik handelde vanuit angst.

En nu?

Inmiddels probeer ik sporten en eten anders te benaderen. Ik sport omdat ik het lekker vind om te zweten, omdat het helpt om in m’n lijf te komen en uit m’n hoofd te gaan. Dat betekent tegenwoordig dat ik in de sportschool alleen groepslessen doe die ik leuk vind. Als ik ga fitnessen, is dat meestal een half uur en daarna ga ik een half uur in de sauna. Heerlijk!

Gezond eten doe ik niet meer omdat het móet, maar omdat ik goed voor mezelf wíl zorgen en wil genieten van eten. Dus ik probeer m’n eten zoveel mogelijk zo uit te kiezen dat ik de juiste voedingsstoffen binnenkrijg, zodat het me energie geeft en fijn voelt in m’n buik. Ook op de lange termijn.

Daarbij geloof ik ook steeds meer dat het belangrijker is hóe je eet in plaats van wat je eet. Dat betekent eten vanuit rusttoestand en eten vanuit liefde voor jezelf. Ook samen eten met vrienden en familie hoort daarbij, omdat dat zorgt voor gezelligheid en verbinding.

Ondanks al deze wijsheden die ik hier zo opschrijf, schrok ik ook soms m’n eten naar binnen, eet ik veel te veel of laat ik me verleiden tot aankopen. Soms voel ik me dan daarna schuldig. Of dik. Gelukkig zie ik tegenwoordig steeds sneller in dat ik ook maar gewoon mens ben en dat perfectie niet bestaat.

Maar hoe doe je dat nou eigenlijk echt, gezond leven?

Wat is nou eigenlijk gezond eten? Wat is mindful eten? Wat betekent ‘genoeg bewegen’? En wat is ontspanning?

En dan het belangrijkste: als je de kennis hebt, hoe implementeer je die dan? Hoe verander je je gewoontes?

Een van de personen die zich ook met deze vragen bezig houdt en die mij heel erg inspireert is Richard de Leth, bekend van het boek Oersterk. Ik vind het dus ook super leuk dat er in september voor het eerst een Oersterk coach opleiding wordt georganiseerd en dat ik daar met m’n poffertjespan (fantastische uitspraak, met dank aan Edwin Selij) bij ben!

Uiteraard ga ik hier delen hoe het me vergaat het komende jaar en hoop ik jullie te kunnen voorzien van nieuwe inspiratie en tips & tricks!

En wie weet..

Misschien komt mijn droom uit en raken er zoveel mensen geïnspireerd dat ik over een paar jaar helemaal niet meer zo bijzonder ben met m’n eetbakjes en m’n wandelpauzes 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s