Niet nuttig en toch nuttig

‘Klinkt dat logisch….?’
Het klinkt alsof je in een ‘loop’ zit…’

Ik kijk Anthony een beetje bevreemd aan. Hé ja, nu hij dat zo zegt.. Dat klopt eigenlijk wel. Ik voel me meteen een stukje lichter.

Het zijn maar gedachten.

Af en toe bevind ik me in een soort van vreemde gedachtenkronkel en lijkt het alsof ik er niet uit kan komen. Vervelende gedachten creëren een vervelend gevoel en vervolgens zorgt dat vervelende gevoel voor nog meer van die gedachten die dat gevoel versterken.

Een cirkelredenering. Een loop dus.
Een negatieve loop.

Vandaag leek het me nuttig om iets ‘niet-nuttigs’ te doen. Want ik weet dat ‘niet-nuttige’ dingen ook heel belangrijk en dus nuttig zijn. Maar als ik wil dat het ‘niet-nuttig’ is zodat het nuttig is, dan werkt het dus niet.

Daar ga ik weer..
Wat nu?

Ik heb de volgende opties in de aanbieding:

  1. Neerploffen op de bank, niks doen en me lamlendig voelen
  2. De trap op en af rennen, sporten, een rondje wandelen of op m’n hoofd gaan staan
  3. Een inspirerend boek lezen of luisteren of een inspirerend filmpje kijken
  4. Stil zitten en niks doen (deze optie vind ik het moeilijkst en meest confronterend maar werkt meestal het beste)

De keuze is per keer verschillend, vandaag werd het optie 3. Joe Dispenza en zijn boek ‘you are the  placebo’ laat me duidelijk weten hoe het ook alweer zit. Het is een programmering. Ik heb sommige gedachten zo vaak gedacht in het verleden, dat ik ze automatisch en onbewust afdraai in m’n hoofd. Zo worden ze automatisch ook weer deel van mijn toekomst! Het is een patroon. Maar het mooie met patronen is dat je ze kunt doorbreken. Dus waar ik mezelf heb aangeleerd om negatieve gedachten te creëren, kan ik de gedachten leren herkennen en kan ik positieve gedachten creëren.

Positieve gedachten, stimuleren positieve gevoelens die weer nieuwe positieve gedachten genereren en nieuwe positieve gevoelens. Hallo, positieve loop!

Zoals altijd is er ook hierbij een balans. Niet alles is altijd leuk en positief en dat hoeft ook niet. Maar het inzicht hebben dat ik mezelf uit een negatieve spiraal kan halen vind ik fijn.

Dus inmiddels heb ik besloten, of ik nou wel iets nuttigs doe of niet iets nuttigs doe, het maakt niet uit. Het is allebei goed. Iets wel of niet doen maakt mij niet een minder persoon. Het zijn maar gedachten. Het is allemaal niet zo belangrijk. Ik ben goed zoals ik ben.

Ik denk aan wat Thich Nath Hanh, een bekende buddhistisch leraar vaak zegt:
I breath in, and I know that I’m breathing in.
I breath out, and I smile.

Ik glimlach.
M’n monkeymind nam even de overhand. Niet zo nuttig. Het zijn maar gedachten. Tegelijkertijd nuttig. Het heeft geleid tot blog inspiratie.

Ik glimlach weer.
Heb ik het toch nog allebei.

Tja, het is maar hoe je het bekijkt 😉

#monkeymindmonday

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s