Goede planning of goed uitstelgedrag?

‘Maar weetje, als ik dan eenmaal die afspraak heb staan, dan moet ik ook wat op papier hebben. Dus dan doe ik het wel hoor…’

Stop!
Gesnapt.
Uitstelgedrag noemen ze dat.
Verpakt in een mooi verhaaltje, maar het is gewoon uitstelgedrag.

Ik hoor vaak van mensen dat ze mij zien als gedisciplineerd. Ik vertoon inderdaad gedisciplineerd gedrag, dat is waar. Ik sta al jaren om 6u op om te mediteren. Als ik op vakantie ga is m’n tas ruim van te voren ingepakt. En toen ik studeerde waren er geen allnighters nodig om een paper te schrijven of te studeren voor een tentamen.

Maar als je daardoor denkt dat ik geen uitstelgedrag vertoon.. Think again!

Om om 6u op te kunnen staan en meditatie in m’n routine te krijgen heb ik trucjes toegepast. Die kun je leren (daarover een andere keer meer). Voor die andere dingen, het inpakken van een tas of het inleveren van een paper, gelden ‘deadlines’.

Een deadline zorgt ervoor dat ik een redelijk realistische planning kan maken. Dat kan ik goed en ook al hou ik me er meestal niet volledig aan, ongeveer is goed genoeg. Ik kan mezelf aan het werk zetten, ook als ik geen zin heb in iets.

Maar.. wat denk je dat er gebeurt er als ik iets wil doen dat geen deadline heeft?

Hetzelfde als bij iedereen. Ik maak een planning. En dan..
Niks.

Mogelijk besteed ik heel veel tijd aan m’n planning. Het ziet er logisch en netjes uit. Goede lay-out. Haalbaar.

Zo. Koffietje verdient, lijkt me! Dan even boodschappen doen, opruimen, mailtjes sturen, telefoon checken, koken…

En daar ligt dat mooie plan dan. Ongebruikt. Weggegooide tijd.

Iedereen vertoont uitstelgedrag. Echt waar. De ene meer dan de ander. Maar iedereen doet het. Er zijn namelijk altijd dingen die op dit moment belangrijk lijken en aandacht vragen. Dingen die leuker of gemakkelijker zijn. Het is de monkey in je hoofd die aandacht vraagt en blij op en neer springt. Yes, yes, lekker makkelijk, daar houdt ie van!

Zo komt het dan voor dat je iets op papier heel mooi kunt bedenken, maar dat er in de praktijk niets van terecht komt. Zonde. Want vaak gaat het om dingen die je eigenlijk juist heel erg belangrijk vindt, die (op de lange termijn) bijdragen aan een gezond en gelukkig leven.

Daarom is het belangrijk om af en toe stil te staan en jezelf af te vragen wat het is dat jíj uitstelt. Want echt, dat doe je. Het leven is niet oneindig.

Ik ben in de afgelopen 3 maanden op 3 begrafenissen geweest. Dat is moeilijk en verdrietig en tegelijkertijd ben ik dankbaar voor de inzichten die de dood geeft. Het leven kan opeens voorbij zijn en dus is het des te belangrijker om de dingen te doen die je belangrijk vindt.

Wat vind jij belangrijk? En wat vind je belangrijk, maar stel je uit? Wat weerhoud je ervan?

Ik vind het zelf heel belangrijk om bewust te leven. Ik wil delen waar ik in geloof en ik wil andere inspireren om ook bewust in het leven te staan.

Soms deel ik iets niet omdat ik me onzeker voel. Omdat ik bang ben dat ‘niemand op me zit te wachten’. Maar dat zijn slechts gedachten. Het maakt niet eens uit of ze waar zijn of niet.

Ik vond het belangrijk om dit op te schrijven, dus dat heb ik gedaan. Zonder deadline.

Stond niet echt op m’n planning van vandaag.
Maare.. f*ck die planning!
Het leven is niet te plannen, je moet het gewoon doen.

Zoals John Lennon het zegt:

Life is what happens to you, while you are busy making other plans.

Dus leg je plannen aan de kant en ga vandaag datgene doen wat je al tijden uitstelt. Zet een stap, hoe klein ook. Doe het gewoon, niet te veel over nadenken. Gewoon doen!

#monkeymindmonday

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s