Elke dag McDonalds of elke dag stress?

Jorine, die man eet elke dag bij Mcdonalds! Elke dag, al 25 jaar, eet hij elke avond exact hetzelfde! Hij is nu 29 jaar en hij leeft gewoon. Hij heeft overgewicht, ja, maar hij leeft gewoon. Hoe kan dat nou?

Aldus mijn vader.

Ik moet bekennen dat ik dit soort verhalen fascinerend vind. Mensen die hoofdzakelijk bananen eten, zo’n 15 a 20 bananen per dag, én aan topsport doen. Mensen die leven op koffie en koekjes.

Hoe komen deze mensen hun dag door? Waar halen ze hun energie vandaan (behalve dan uit de cafeïne van de koffie of cola)?

Laten we voorop stellen dat al deze diëten eenzijdig zijn. Op de lange termijn ontstaan er tekorten in je lichaam, dat kan niet anders. Ons lichaam is ingesteld op variatie.

Lang, lang geleden aten we een enorme variatie aan vruchten, wortel- en knolgewassen, noten, groenten en ander plantaardig voedsel. Er bestaan wereldwijd 250.000 eetbare plantensoorten maar de moderne landbouw draait op slechts 150 soorten (volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN).

Nou klinkt 150 nog steeds prima als je het mij vraagt, maar dat betekent niet dat we allemaal ook uitgebreid variëren met deze 150 soorten. Tarwe, soja, mais en rijst eten we naar verhouding gemiddeld een stuk meer dan knolselderij, venkel of pastinaak.

Vraag je zelf maar eens af hoe vaak je hetzelfde ontbijt of dezelfde lunch eet? Heb je weleens geteld hoeveel verschillende ingrediënten (puur en onbewerkt) je in een week gebruikt?

Ik heb persoonlijk geen idee hoeveel ingrediënten ik in een week gebruik (dat ga ik uit nieuwsgierigheid zeker eens een keer bijhouden), maar ik weet wel dat ik duidelijk favoriete producten heb waar ik sneller voor kies. Dat vind ik ook wel zo makkelijk, want dan weet ik tenminste wat ik daarmee kan maken.

Maar hoe belangrijk is die variatie nou echt? Er moet nog iets anders zijn. Hoe kunnen mensen anders overleven op alleen maar koekjes?

Wat vergeten we vaak? Wat speelt er nog meer een rol in een gezonde leefstijl?

Ontspanning (en dus de afwezigheid van chronische stress).

Je ‘state of mind’.

Het gaat mogelijk meer om hóe je eet dan om wát je eet.

Als je non-stop gestresst bent, kun je nog zo gezond en gevarieerd eten, maar je lichaam kan er dan weinig mee. Je systemen, waaronder je spijsvertering, staan ‘on hold’. Voedingsstoffen worden niet goed opgenomen. Je lichaam denkt dat je in gevaar bent en dus is die spijsvertering even niet zo belangrijk.

Ik kan soms al bijna stress krijgen als ik dit soort dingen lees, want jeetje, hoe doe je dat dan echt, dat ontspannen?

Er is overal technologie om ons heen. Er is een continue stroom aan gedachten in onszelf. Onze aandachtsspanne neemt af en we zijn continu op zoek naar nieuwe prikkels. Ontspanning komt dan niet vanzelf aanwaaien, dus is het belangrijk om daar tijd voor in te plannen.

Ontspannen betekent voor mij lief zijn voor mezelf, de tijd nemen voor wat ik nodig heb en belangrijk vind. Mezelf gunnen om aan tafel te gaan zitten en de tijd te nemen om bewust te eten (in plaats van gehaast te eten achter een bureau of op de bank met Netflix op de achtergrond). Naar de sauna gaan. Wandelen in de natuur, bij voorkeur met een goede vriend of vriendin. Sporten (niet omdat ik slanker, gespierder of fitter moet worden, maar puur en alleen omdat ik het lekker en leuk vind). Een yin of restorative yogales volgen.

Voor jou is het mogelijk iets heel anders. Een schilderij maken, een lied zingen, muziek luisteren?

Sta je er weleens bij stil wat echt diepe ontspanning voor jou is en hoe dat voelt?

Sta je er weleens bij stil hoe je je voelt op het moment dat je gaat eten?

Gun jezelf een break en plan elke dag een moment in voor jezelf waarop je iets doet dat ontspannend is voor jou.

Enne.. nu je dit weet en als je nou écht zou moeten kiezen..

Kies je dan voor elke dag McDonalds eten en altijd mega super ontspannen zijn of elke dag gevarieerde salades, soepen etc eten maar continu gestresst zijn?

#monkeymindmonday

Een gedachte over “Elke dag McDonalds of elke dag stress?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s