Mediteren met een te strakke onderbroek

‘Mediteren ging vandaag voor geen meter. Afgeleid. M’n onderbroek zat te strak. Ik opende twee keer een yogafilmpje en sloot het vervolgens weer. Pff..’

‘Gister voor het eerst 20 minuten unguided gemediteerd. Ik voelde de hele tijd m’n rug en ik wilde steeds bijna stoppen, maar ik heb toch doorgezet! Ik voelde me daarna wel veel rustiger.’

‘Oef het is echt weer donkerder ’s ochtends. Best moeilijk nu om om 6 u op te staan. Ik viel bij het mediteren ook bijna in slaap. M’n miracle morning is een beetje z’n miracle verloren..’

‘Gister na het wandelen ben ik even gaan slapen. Daarna een meditatie gedaan en die was echt heel fijn, ik kwam er zo lekker in. M’n concentratie was goed, ik voelde me zo licht en in het moment!’

Deze flarden komen letterlijk zo uit m’n opschrijfboekjes. Sinds ik het boek ‘The miracle morning’ heb gelezen in 2015, schrijf ik vaak ’s ochtends kort iets op in een boekje. Af en toe pak ik zo’n boekje erbij om eens te kijken welke dingen me bezighielden één of twee jaar geleden. Waar was ik toen, wat voor meditatie deed ik, hoe ging dat?

Wat me opvalt is dat er dagen zijn vol enthousiasme en inspiratie. Dagen waarop alles in een opwaartse spiraal lijkt te zitten en ik het gevoel heb dat ik het licht zie (tja..).

Onvermijdelijk en zonder uitzondering volgen er altijd dagen waarop ik alles (vooral mezelf) niet lijk te begrijpen, dingen niet soepel gaan en ik juist alleen maar het donker kan zien.

Vorige zomer zat ik in Frankrijk in de schemering om 7.00u ‘s ochtends op m’n yogamat. Ik had m’n dagelijkse routine gedaan maar ik wist niet meer waarom. Ik voelde me belabberd. Wat leverde dit me eigenlijk op, behalve dan dat het me elke dag tijd koste?

Meestal kom ik zo’n gevoel vrij snel weer te boven, maar nu bleef ik een behoorlijke tijd hangen in dat gevoel. Het lukte me niet om erachter te komen wat er nou precies aan de hand was. Pas een paar maanden later, op een yoga conferentie, viel er een kwartje. Een spreker op het podium zei ‘Don’t let meditation become work’.

Dat was het. Het was er subtiel ingeslopen maar m’n dagelijkse routine was een ‘moetje’ geworden. Ik moest een bepaald aantal dingen doen in de ochtend, ik moest op een bepaalde manier mediteren, het moest op een gezet tijdstip, het moest een vast aantal minuten en als dat allemaal niet lukte dan deed ik het niet goed.

Ik had mijn discipline door laten slaan. Ik creëerde geen ruimte meer voor mezelf. Ik wilde te graag, probeerde te hard. Ik had de teugels van het wilde paard te strak aangetrokken.

Inmiddels is het een jaar geleden dat dat kwartje viel en ben ik niet meer zo rigoureus. Ik heb nog steeds een ochtendroutine. Daarin mediteer ik meestal 25, soms 40 en soms 5 minuten. Op de bank, op m’n mat of op de grond. Als het lukt, start ik direct na het opstaan. Als dat niet lukt, doe ik het voor het slapengaan. En als dat ook niet lukt..? Niks aan de hand, dan is er morgen weer een dag.

Ik zie m’n routine en mediteren niet meer als een moetje. Ik zie het als tijd voor mezelf en tijd met mezelf. Tijd om stil te zijn. Tijd om ruimte te creeëren voor mezelf.

De ene dag ben ik gefocust en dwalen m’n gedachten weinig af. De volgende dag verdwaal ik van ene gedachte in de andere.

Maar weet je wat het is? Dat hoort nou eenmaal bij het leven. Alles komt in golven, cirkels, pieken en dalen. Dus ik trek me er gewoon niet meer zoveel van aan.

Het is wat het is.

Rugpijn? Heb je soms.

In slaap vallen tijdens het mediteren? Gebeurt soms.

Een te strakke onderbroek? Tja, die moet gewoon de prullenbak in 😉.

PS: Ook interesse in meditatie? Wil je leren mediteren? Wil je eens met anderen samen mediteren of wil je gewoon eens een andere techniek proberen? Op woensdag 27 november start ik met een 4weekse meditatiecursus bij NeoYoga Delft.

#monkeymindmonday

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s