Ben je liever normaal of gezond?

Gezond of normaal?

Het lijkt in eerste instantie geen moeilijke keuze. Ik ben graag gezond. Maar waarom is gezond dan niet normaal? En waarom is normaal dan niet gezond?

Stel je merkt dat je moeilijk in slaap komt, moeite hebt met opstaan en weinig energie hebt. Je gaat naar de huisarts en het blijkt dat je bloeddruk te hoog is. Je krijgt bloeddrukverlagers en de huisarts benoemt dat het verstandig zou zijn om te minderen met zout en minder te gaan drinken.

Je hebt goede voornemens en besluit hier wat aan te doen. Je verlaagt je alcohol inname naar nog maar 1 glas wijn per dag en gooit wat minder zout over je eten. Je merkt dat je weer wat beter slaapt en je energie is ook wel weer oké. Alles voelt wel weer gewoon. Gewoon normaal. Wel prima. Geen reden om iets anders te veranderen.

Maar is prima, gewoon normaal, hetzelfde als gezond?

Vaak stopt de gezondheidszorg bij ‘normaal’. Normaal is de norm. Symptomen worden behandeld, je merkt wat verbetering en je komt weer op je normale niveau. Waarom zou je dan doorgaan met veranderingen doorvoeren in je leven?

Waarom?

Nou, omdat er na ‘normaal’ nog zoooooo veel meer te winnen valt!

Hoe zou het zijn om uitgerust wakker te worden en je bed uit te springen omdat je zo’n zin hebt in de dag?
Hoe zou het zijn als je dankbaar en tevreden ’s avonds in slaap valt?
Hoe zou het zijn om na een dag werken nog energie te hebben om te spelen met je kids?
Hoe zou het zijn als je het gevoel hebt dat je echt iets belangrijks bijdraagt?

Na normaal wordt het eigenlijk pas echt interessant. Je kunt voorkomen dat je ziek wordt, je kunt je levenskwaliteit verbeteren en jezelf, je eigen uniekheid tot expressie brengen. Zou dat niet eigenlijk moeten zijn hoe we gezondheid benaderen?

Ja!

Is dit makkelijk?

Absoluut niet!

Oh.. Tegenvaller..
Maarja, de weg van de minste weerstand leidt nou eenmaal niet tot het meeste geluk.

Het betekent namelijk dat je andere keuzes gaat maken dan veel mensen om je heen en dat is niet altijd makkelijk. Verbondenheid en bij de groep willen horen is een belangrijke drive voor mensen. Het is zelfs extreem belangrijk voor ons geluk (hierover volgende week meer). Dus je afzonderen is niet de optie. Maar je kunt jezelf wel afvragen bij welke mensen je wilt horen.

Wil je bij de mensen horen die jou raar aankijken omdat je een spa rood neemt in plaats van een biertje? Of wil je bij de mensen horen die met jou meedoen en ook een spa rood drinken?
Wil je bij de mensen horen die jou raar aankijken omdat je zegt dat je liever ’s ochtends gaat wandelen dan ’s avonds naar die club te gaan? Of wil je bij de mensen horen die met jou mee willen wandelen?

Dit zijn natuurlijk slechts voorbeelden. Er is niks mis met een biertje of een avondje naar de club. Maar het gaat erover in hoeverre jij echt jezelf kunt zijn en of jouw omgeving jouw gezondheid stimuleert of het je juist moeilijker maakt.

Je moet stevig in je schoenen staan om ‘nee’ te kunnen zeggen. Ik voel me met vlagen echt een zwart schaap, met m’n ritmes, routines en eetgewoontes. Maar steeds meer voel ik ook dat ik inmiddels meer mensen om me heen heb die me waarderen om mijn ‘quirks’. Die mijn keuzes inspirerend vinden en nieuwsgierig zijn naar mijn redenen om in de vakantie 10 dagen te gaan mediteren ipv 10 dagen op het strand te gaan liggen. Die benieuwd zijn hoe het is om een ademsessie te ondergaan.

Je kunt jezelf alleen maar tot expressie brengen, als je weet wie je zelf bent. Ik vind dat fascinerend. Jezelf ontdekken gaat niet zonder slag of stoot. Je moet door moeilijke processen heen, dat hoort erbij. Maar als je dat durft aan te gaan, met een nieuwsgierige blik kunt kijken naar jezelf en durft te ontdekken, dan weet je steeds beter wie jij bent en wat jij belangrijk vindt. Dan kan je je leven met meer intensiteit leven en doen wat jou gelukkig maakt.

Dus de keus is aan jou.

Kies je voor normaal, waarin alles gewoon prima is? Niet bijzonder, maar gewoon oké, wel best?

Of kies je voor gezond, waarin je volledig jezelf kunt zijn? Waar je straalt van de energie? Waar je dankbaarheid, liefde en tevredenheid voelt?

It’s up to you.

#monkeymindmonday

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s