Handen wassen? Top. Goed slapen? Nog beter. Waarom? Zo zit dat.

Was je inmiddels ook zo’n 100 keer per dag je handen? Heel goed natuurlijk, maar wat kun je doen om jezelf van binnenuit te versterken?

Je laptop lekker even wegleggen, jezelf uitrekken en dan een goed potje..
Slapen! Benieuwd wat goed slapen met corona te maken heeft? Ik leg het je in deze blog uit en geef 5 praktische tips om beter te slapen.

Corona

Corona, het is het gesprek van de dag. Houd afstand, was je handen en blijf thuis als je je niet lekker voelt. Dat weten we nu wel. Maar wat kun je zelf nog meer doen om je te beschermen? Het lijkt er volgens dit artikel op dat het slaaphormoon melatonine weleens een groot beschermend effect op ons zou kunnen hebben.

Verspreiding van het virus

Het coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd, lijkt meerdere manieren te hebben waarop het zich kan verspreiden, waardoor het zich dus zo snel verspreid. Een van die redenen lijkt te zijn dat het virus zich bindt aan een receptor die wij als mensen bij ons dragen, namelijk de ACE2 (angiotensin-converting enzyme 2) receptor. (Ik dacht trouwens dat ik voor altijd klaar was met receptoren etc, na het afronden van mijn Biofarmacie bachelor maar zo komt het toch nog eens van pas 😉 Dat terzijde. Je hoeft deze termen niet te onthouden, ik zal geen quizvragen stellen.).

Melatonine als bescherming

Wellicht is het je opgevallen dat kinderen niet echt een risicogroep blijken te zijn voor deze ziekte. Een interessante hypothese hierover is dat dit mogelijk te maken heeft met de hoeveelheid melatonine, oftewel het slaaphormoon, die kinderen aanmaken. Melatonine lijkt een overmatige immuunreactie te remmen, waardoor ernstige luchtwegschade beperkt blijft. Melatonine zou ook de expressie van de ACE2-recepter kunnen remmen. Dat betekent dus dat er minder van die receptoren op je cellen zitten en dat het virus daardoor minder mogelijkheden heeft om te binden.

De reden waarom kinderen beter beschermd lijken te zijn, is omdat zij veel meer melatonine produceren dan volwassenen.

Misschien had je trouwens ook al iets gehoord over ibuprofen? Het lijkt erop dat ibuprofen de expressie van ACE2 receptoren juist verhoogd. Dus het is beter om paracetamol  ipv ibuprofen te gebruiken als je je niet lekker voelt.

5 tips om je melatonine productie te verhogen

1. Ontspan! Adrenaline (komt vrij bij stress) en melatonine hebben deels dezelfde bouwstoffen nodig, dus als je continu gestresst bent is het moeilijk om melatonine aan te kunnen maken. Drink ’s avonds een kop kamille thee of salie thee. Doe aan yoga of mediteer. Veel yogascholen bieden online lessen aan. Ik zelf ook via de yogaschool waar ik lesgeef (Neoyogadelft).

2. Zorg dat je genoeg van de bouwstoffen binnenkrijgt waarmee melatonine aangemaakt wordt. Tryptofaan (zit bijv. in banaan, kip, kalkoen, zeewier, noten, eieren), foliumzuur (zit o.a. in broccoli, spruitjes), ijzer (o.a. in groene bladgroenten, zeevruchten) en magnesium (o.a. in spinazie, noten).

3. Zorg ervoor dat je tenminste 1 uur, liever langer, voordat je gaat slapen niet meer naar schermen kijkt. Zoek op hoe je het blauwe licht van schermen kunt dimmen en doe dat. Of plan een gezellige schermvrije avond..

4. Beweeg overdag en ’s avonds na 20u niet te veel, dit kan je slaap verstoren.

5. Neem een warme douche voor het slapen en zorg dat je slaapkamer koel is.

Dat is te doen toch?!

Het afgelopen jaar heb ik me als OERSTERK coach verdiept in de kracht van leefstijl. Wat kun je op het gebied van ontspanning, eten, bewegen en bewustzijn doen om een zinvol en gezond leven te leiden? Hoe kun je je kwaliteit van leven veranderen door stap voor stap kleine aanpassingen te maken in je leefstijl? Praktisch, nuchter en onderbouwd. Een combinatie van westerse wetenschap met oosterse kennis.

Ervaar je wel eens vage buikpijn of hoofdpijn, prikkelbaarheid, een overheersend leeg of vlak gevoel, veel stress en oververmoeidheid, val je slecht in slaap of heb je juist moeite met opstaan? Met deze klachten kan ik je helpen! Ik ga binnenkort 5 GRATIS ONLINE INDIVIDUELE SESSIES weggeven. Dus heb je interesse, stuur me alvast een berichtje en houd mijn website in de gaten voor meer info!

3 gedachtes over “Handen wassen? Top. Goed slapen? Nog beter. Waarom? Zo zit dat.

  1. Dankjewel Jorine;
    Vandaag bij de visboer geweest en hij vertelde dat om de 4 uur zout met water gorgelen beschermd je keel en zal virus geen kans krijgen. Want virus kom in je keel hangt en vermenigvuldig, probeer verder de kruipen naar je longen. Door regelmatig te spoelen verminderd je deze kans. Klopt?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s