Zo verander je jouw genexpressie (van wel 2209 genen)

Als mens heb je 23688 genen. Met deze genen word je geboren, dat staat vast. Maar wist je dat je zelf invloed kunt uitoefenen op de expressie van je genen?

Wat heb je daaraan?

Als een gen tot expressie komt betekent dit dat de genetische code wordt omgezet in een eiwit. Als een gen niet tot expressie komt wordt het dus niet omgezet tot een werkend eiwit. Eiwitten zijn belangrijk, ze zorgen o.a. voor structuur, regulatie, transport en communicatie.

Die eiwitten bepalen dus heel veel. Het zijn dus niet zozeer de genen die maken dat je bent wie je bent, maar veel meer welke genen aan of uit staan!

Uit onderzoek* van Harvard Universiteit blijkt dat je genen kunt reguleren met… jawel: meditatie! Hoe kon het ook anders, een van mijn favoriete onderwerpen 😉.
* Het onderzoek is van 2008 en daarmee wel iets verouderd, maar daarmee zeker niet minder interessant.

Aan het onderzoek deden 58 volwassen mee. 19 van hen waren ervaren mediteerders (ik weet niet of dit een bestaand woord is, maar anders vind ik dat het een woord hoort te zijn), 20 waren beginnende mediteerders (8 weken) en 19 mediteerde niet en deden dienst als controle groep.

Van elke deelnemer werden er bloedsamples genomen. Bij vergelijking van de bloedsamples van de groep ervaren mediteerders  met die van de controlegroep, bleek dat er 2209 genen op een andere manier tot expressie waren gekomen (ze waren ofwel uit of aan ‘gezet’). Bij vergelijking van de groep beginnende mediteerders met de controlegroep, bleek dat 1561 genen op een andere manier tot expressie waren gekomen.

Oftewel, meditatie, zowel op de korte termijn (8 weken) als op de lange termijn, heeft effect op de genexpressie.

In een latere studie werd aangetoond dat zelfs één meditatiesessie bij zowel beginners, als ervaren beoefenaars al effect heeft op de genexpressie. De genen die opwaarts werden gereguleerd waren betrokken bij het immuunsysteem, energiemetabolisme en insuline-afscheiding. De genen die neerwaarts werden gereguleerd waren betrokken bij ontsteking en stress. Dus kort door de bocht: je immuunsysteem werkt beter en stress wordt minder!

Hoe pas je dit zelf toe?

De techniek die gebruikt werd in deze onderzoeken kun je zelf heel makkelijk toepassen. Het heet de ‘Relaxation Respons’ ofwel ‘de ontspanningsreactie’.

Wat is de relaxation respons (ontspanningsreactie)?

Het is je persoonlijke vermogen om je lichaam aan te moedigen om chemische stoffen en hersensignalen te produceren waarmee je spieren en organen tot rust komen en waarmee de bloedtoevoer naar je hersenen wordt gestimuleerd.

Je brengt het lichaam van een staat van fysiologische opwinding naar een staat van fysiologische ontspanning. De bloeddruk en hartslag worden verlaagd, de spijsvertering gestimuleerd, de bloedtoevoer naar extremiteiten wordt verhoogd en de afgifte van stresshormonen wordt verlaagd. De processen in het lichaam keren terug naar hun normale toestand.

Zo doe je het:

Het is belangrijk dat je deze 2 dingen toepast:

  • Continue herhaling van een woord, geluid, mantra o.i.d. waarop je je kunt concentreren
  • Passieve, niet-oordelende, terugkeer naar dit woord, geluid, gedachte wanneer je afdwaalt en er andere gedachten opkomen
  1. Zorg dat je comfortabel zit. Zet een timer (je kunt starten met 5 min en dit later uitbreiden naar 10 of 20 min) en sluit je ogen.
  2. Kies wat het is dat jij wilt herhalen (woord, geluid, zin, mantra)
  3. Ontspan je lichaam en concentreer je op je ademhaling
  4. Elke uitademing herhaal je het woord (of wat het ook is dat jij gekozen hebt)
  5. Als je opmerkt dat je bent afgedwaald (dat hoort er dus bij, is normaal, is onderdeel van de oefening), dan merk je dat op zonder oordeel (alsof je denkt ‘oh oke’) en keer je weer naar het woord
  6. Als de timer gaat, hou je ogen nog even gesloten. Keer met je aandacht naar je adem, merk op hoe je je voelt. Open dan je ogen.

Wil je liever naar de instructies luisteren? In dit filmpje geeft Herbert Benson, auteur van het boek The Relaxtion Response, zelf de instructies voor het uitvoeren van de relaxation respons.

Kortom: je hoeft dus niet bij de pakken neer te zitten ‘omdat je nou eenmaal zo bent’. Je kunt wel degelijk invloed uitoefenen op wie je bent. Je moet er alleen wel wat voor doen.

#woensdagweetje

Een gedachte over “Zo verander je jouw genexpressie (van wel 2209 genen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s