Lekker je eigen gang gaan, is dat vanzelfsprekend?

‘Wanneer krijg ik een papa?’ (jorine)
‘Die heb je toch, lieverd?’ (mama)
‘Jawel, maar ik bedoel míjn papa als ik kinderen heb’ (jorine)
We schieten allebei in de lach.

Ik zit in de tuin met mijn moeder. Ze heeft me zojuist mijn ‘groeiboekje’ gegeven en ik blader er doorheen om te kijken wat mijn moeder heeft opgeschreven.

Voorin het boekje staat gedrukt: ‘Met dit boekje kun je de groei en de ontwikkeling van je kind op de voet volgen. Het is geen babyboek, maar een eenvoudig notitieboekje, waarin je praktische aantekeningen kunt maken over voeding, lengte en gewicht, over inentingen en over handige tips die je krijgt, kortom alles wat maar betrekking heeft op de verzorging van je kleintje.’ (Van punten moesten ze in 1988 nog niets weten, maar van komma’s hielden ze wel.)

Behalve bovenstaande conversatie tussen mij en m’n moeder en de aantekening ‘Jorine bijna 3 jr. (praat al erg goed): ‘we waren gekwamen’, staat er niet zo heel veel in het boekje. Dat wil zeggen; er staat weinig in dat is ingevuld door mijn moeder. Hier en daar staat een, door een consultatiebureau medewerker, uitgeschreven ‘voedingsadvies’. Waarvan m’n moeder me vertelde dat ze braaf ‘ja en amen’ zei en ondertussen lekker haar eigen gang hierin ging.

Je eigen gang gaan. Dat klinkt zo fijn, maar ik merk dat ik daarvoor soms heel sterk in m’n schoenen moet staan.

Als ‘ouders to be’ komen er veel keuzes op ons pad. Een nipt-test? Een 20-weken echo? Willen we wel/niet het geslacht weten? Wegwerp luiers of wasbaar (en welke dan?)? Wat voor kinderwagen koop je (willen we uberhaupt wel een kinderwagen)? Wil ik de 22-weken prik? Wat vind ik eigenlijk van vaccinaties? Krijgt het kind mijn achternaam of dat van Anthony? Thuis bevallen of in het ziekenhuis? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hoewel het onze persoonlijke keuzes zijn, voelt het soms alsof iedereen hier iets over wil zeggen. Tips en ervaringen van anderen kunnen heel waardevol zijn. Ongevraagde adviezen over hoe je iets moet doen daarentegen, zijn dat niet.

Ik vind het best ingewikkeld. Wie mij al wat langer kent, weet dat ik best een beetje koppig kan zijn. Of misschien is het recalcitrant. Of tegendraads. Of eigenzinnig. In ieder geval, ik maak graag mijn eigen keuzes en ik maak het liefst een weloverwogen keuze nadat ik beide kanten van een verhaal heb gehoord.

Het probleem is echter dat veel informatie eenzijdig is. Het is vaak of A of B. Of ‘dit is normaal, dit is wat je moet doen’. Maar dat ‘normaal’ voelt voor mij helemaal niet altijd ‘normaal’. Waar is dan mijn oh zo geliefde optie C?

Gelukkig bestaat die optie C ook, al moet je daar soms even naar zoeken. En, zo ontdek ik, bestaan er ook opties D, E, F, G etc. Ik heb het geluk dat ik heel veel lieve vriendinnetjes met kinderen om me heen heb, die me laten zien dat zij het allemaal op hun eigen manier doen.

En soms, of waarschijnlijk heel vaak, zijn hun manieren in strijd met het ideaalbeeld van het consultatiebureau.

Net zoals mijn moeders manieren lang geleden ook al in strijd waren met de norm van het consultatiebureau.

We zeggen ‘ja’, maar bedoelen ‘nee’. We durven het alleen niet altijd hardop uit te spreken, omdat we bang zijn voor de reacties van anderen. Maar stiekem gaan we gewoon allemaal onze eigen gang, of we dat nou met anderen delen of niet.

Eigenlijk is er in de afgelopen 32 jaar dus niet zo gek veel veranderd. Dat wil zeggen, op het gebied van ingaan tegen de heersende ‘norm’ is er niet zo veel veranderd.

Wat er in de afgelopen 32 jaar dan wel is veranderd?

Nou, bijvoorbeeld het feit dat ik nu m’n 3,5 jarige zelf van een antwoord kan voorzien.

Want die papa van m’n kinderen?

Die heb ik gevonden hoor 😉.

PS: Overigens lees ik ook dat, naast ‘papa’ en ‘mama’, mijn eerste woordjes ‘boek’, ‘melk’ en ‘stoel’ waren. Duidelijk voor mij primaire behoeften. Ik print het in m’n geheugen voor wanneer ik weer eens verval in twijfels en onzekerheden: Boek, stoel en een beker melk (een plantaardige golden milk variant).

#monkeymindmonday

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s