Waarom je wasmachine je niet gelukkig maakt.

Op deze foto is Anthony mijn sokken aan het wassen (wat een engel hè).

Tja, we hadden toen geen keuze. Onze sokken zaten onder de modder en we wilden graag de volgende dag enigszins droge, moddervrije sokken aan kunnen trekken. Een wasmachine was helaas niet aanwezig in de jungle 😉.

Een paar sokken met de hand wassen is natuurlijk niet zo’n klus, maar stel je eens voor dat je ál je kleding met de hand zou moeten wassen. Bedenk je eens hoeveel tijd je dat zou kosten!

De wasmachine, overigens net als de afwasmachine, zorgt ervoor dat we een stuk efficiënter met onze tijd om kunnen gaan. Hartstikke fijn, lekker tijd voor iets anders!

Jep, zeker.

Maarre.. tijd voor wat eigenlijk precies?

Tijd om Netflix te kijken? Tijd om het huis meer op te ruimen (of meer troep te maken, doe ik ook graag)? Tijd om nog ff snel die blog te typen? Tijd om boodschappen te doen? Tijd om online te shoppen? Tijd om een boek te lezen? Tijd om te sporten?

Op zich is daar allemaal niks mis mee. Het is fijn om tijd ‘over’ te houden voor andere dingen, toch? Meer tijd, meer beter?

Ja en nee. (Komt ze weer met haar optie C hoor 😉).

Er is op zich niks mis met efficiëntie. Hoe efficiënter we zijn, hoe meer we kúnnen doen. Eén keer een grote pan eten koken, zorgt ervoor dat je een portie in kunt vriezen en een andere keer dus niet hoeft te koken. En als je onderweg naar de sportschool toch langs de supermarkt komt, is het wel zo handig om meteen even boodschappen te doen. Tijdens het thuiswerken kun je in je pauze even een was erin gooien, dan hoef je dat ’s avonds niet te doen.

Scheelt allemaal tijd.

De vraag is, waarom willen we zo graag efficiënt en snel te werk gaan? Wat willen we met die ‘vrijgekomen’ tijd? Wat hopen we te vinden? Waar zijn we naar op zoek?

Wat we in essentie allemaal willen, is gewoon ‘leven’. We zoeken zingeving, tevredenheid, innerlijke rust, geluk.

Maar vinden we dat echt door harder te rennen, meer te doen op een dag, meer geld te verdienen, meer tijd over te houden?

Stel je voor dat je een hele dag hebt gewandeld in de natuur. Je kleding heeft je beschermd tegen scherpe takken, insectenbeten en de brandende zon. Aan het einde van de dag bereik je uitgeput een kraakhelder, brandschoon meer. Je kleed je uit. Je neemt de kleding in je eigen handen en je knielt op de grond. Langzaam laat je de kleding in het koude water zakken en met je eigen handen schrob je de kleding zachtjes tegen elkaar aan totdat de opgedroogde modder laagje voor laagje van je kleding loslaat.

Komt geen wasmachine aan te pas. Lekker idyllisch he?!

Niet echt realistisch ook, ik weet het. Maar als je het in zo’n context bekijkt, is wassen een onderdeel van de dag, een onderdeel van het leven. Je doet het met aandacht. Je doet het niet om tijd te besparen. Je doet het omdat je leeft. In het moment.

Als je iets met volle aandacht doet, dan ben je niet bezig met wat er straks komt. Met of het wel efficiënt is wat je doet. Met of je tijd over houdt. Het is dan niet belangrijk om tijd over te houden, omdat er op dat moment niks anders is wat je moet doen. Er is niks waar je naar toe hoeft.

Je leeft gewoon.

Nou ontkom je er niet aan dat wij nou eenmaal ‘gewoon leven’ in deze westerse maatschappij. Ik geloof daarom dat het in deze context zinvol is om wel af en toe vooruit te kijken en te plannen.

Maar ik denk ook dat het goed is om jezelf af en toe eens af te vragen waar je nou eigenlijk naar op zoek bent? Waarom wil je zo graag meer tijd? Wat is er uiteindelijk echt belangrijk voor je? Wat doet er echt toe?

En bedenk dat efficiënt om gaan met vrije tijd misschien niet automatisch zorgt voor meer vrije tijd. Misschien gaat het er alleen maar om dat we leren lanterfanten, zonder afleidingen. Of misschien gaat het er alleen maar om dat je alles met aandacht doet, wat dat alles dan ook is.

En soms is dat ‘alles’ misschien alleen maar het wassen van je kleding.

En of je dat nou met de hand doet of met de wasmachine maakt dan eigenlijk niet uit.

#monkeymindmonday

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s