Ben je zwanger? Of heb je gewoon veel chips gegeten?

Ik dacht altijd dat er een soort consensus heerste over bepaalde dingen. Ongeschreven regels. Vragen die je misschien wel denkt, maar die je niet hardop stelt. Of, indien het echt noodzakelijk is om te weten, dat je ze tenminste met enige subtiliteit stelt.

Inmiddels heb ik kunnen concluderen dat die consensus dus niet bestaat. Mijn visie over wat wél of niét gebruikelijk is, is niet de visie van de gehele wereld. Tja, dát had ik natuurlijk kunnen weten..

En toch.
Het verbaast me.
Zeker waar het vrouwen en hun uiterlijk betreft.

‘Zie ik het nou goed? Ben je dikker geworden?’
‘Je bent zelf dikker geworden. Doei.’
Bij mij zit je aan het verkeerde adres met zo’n vraag. Maar gelukkig stellen de meeste mensen zo’n vraag niet zo snel.

(M’n oma zei dat overigens ooit tegen me. Die wond er geen doekjes om. Ik durfde als 15jarige toen niet stoer te zeggen ‘je bent zelf dikker geworden’. Overigens weet ik niet of ik dat nu wel hardop zou zeggen, ik schrijf misschien stoerder dan ik ben. Maar denken zal ik het zeker!).

Maar als je nou denkt dat iemand zwanger is? Hoe zit het dan? Kun je dan wel gewoon vragen ‘Hé, hoi, hallo, ben jij zwanger?’?

Ik weet het. Meestal is de vraag helemaal niet verkeerd bedoeld. En soms, bij de tandarts ofzo, is het ook wel handig als het gevraagd wordt. Maar in de meeste gevallen..

Weet je echt wel heel zeker dat je die vraag wil stellen?

Natuurlijk, soms is het overduidelijk dat iemand zwanger is. Dan gaat het eigenlijk ook niet echt meer om een vraag maar is het meer een constatering. Waar ik op doel is juist die begin fase, waarin jij misschien een verandering bij de ander opmerkt en nieuwsgierig bent of dat komt door een zwangerschap.

Maar sta er eens even bij stil. Wat zeg je nou eigenlijk impliciet? Dat de ander dikker is geworden? Of bedoel je te vragen ‘heb jij soms wat extra chips gegeten de laatste tijd’?

Of refereer je naar de mooi, volle bos haar en gezonde kleur in iemands gezicht? Meestal ontstaat dat niet direct in het eerste trimester. Dus de kans is groter dat je iemand het gevoel geeft dat je refereert naar een bleek ‘ik-voel-me-misselijk-en-moe-gezicht’.

Toegegeven, ik ben wat gevoelig voor de term dik. Ik heb in mijn studententijd vaak discussies in m’n hoofd gehad die ongeveer zo gingen: ‘Ik moet echt sporten.’ ‘Waarom?’ ‘Anders word ik dik’. ‘Ohja?’ ‘Ja. Punt. Einde discussie.’

Volledig onlogische redenering natuurlijk, maarja hoe vaak zijn gedachten echt logisch? In onze huidige westerse maatschappij heerst er een beeld dat we als vrouw slank moeten zijn, met een platte buik, ronde heupen en volle borsten. Zo niet? Dan ben je te dik of te dun.

Dus de vraag ‘ben je zwanger?’ of ‘hoever ben je?’ kan al gauw een vrij gevoelige reactie opwekken, zéker als de ander niet zwanger is. (‘Noem je me nou dik?’) Daarnaast kan het ook zo zijn dat iemand graag zwanger wil worden, maar het niet lukt. Of misschien heeft iemand wel een miskraam gehad. Of misschien is iemand inderdaad zwanger, maar wil ze dit nog helemaal niet delen met de buitenwereld. Je weet het niet.

Ik ben inmiddels, met bijna 23 weken, echt duidelijk zwanger. Mijn buik groeit flink, je kan er niet om heen. En dat hoeft ook niet. Ik vind m’n groeiende buik prachtig. Dat wil overigens niet zeggen dat ik het leuk vind als je me dik noemt. Ik ben zwanger en dat is echt iets anders. Er groeit een levend wezen in mijn buik en geen overload aan doritos.  

Dus als je me nu vraagt, ben je zwanger? Dan zal ik gewoon lief lachen en knikken en zal ik trots vertellen wanneer ik uitgerekend ben.

Maar als je een vrouw ziet waarbij je wel vermoedens hebt dat ze zwanger is, maar waarbij je ook maar een spoortje van twijfel hebt of dit wel écht zo is, denk dan alsjeblieft even aan deze blog.

Want ook al bestaat er misschien geen consensus.
Ook al bestaan er geen alombekende ongeschreven regels.
Ook al heeft iedereen recht op het stellen van vragen.
Je hebt altijd zelf een keus.

En je kunt zelf beslissen of je een vraag wel of niet wilt stellen.

#monkeymindmonday

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s