Zwangerschapsdementie, bestaat dat echt? En zo ja, wat doe je eraan?

‘Huh? Zei ik nou net iets hardop of dacht ik het alleen maar?’
‘Je hebt niks gezegd.’
‘Oh. Ik wist het even niet meer.’

Telefoon in de koelkast gelegd in plaats van de boter? Wil je de voordeur opendoen met je autosleutels? Drie keer dezelfde kamer ingelopen en ben je steeds weer vergeten wat je gaat doen?

Het schijnt een ding te zijn als je zwanger bent. Er is zelfs een naam voor: Zwangerschapsdementie. Of zwangerschapshersenen. Of in het Engels ‘baby brain’.

Maarre, bestaat dat wel echt? En nog belangrijker, heb je er zelf invloed op? Kan je het voorkomen of beperken?
Ik leg het je in deze blog uit.

Onderzoek naar zwangerschapsdementie

De wetenschap is het er, zoals gebruikelijk, niet echt over eens. Sommige onderzoekers zeggen dat het onzin is. Zij wijten het aan confirmation bias, dus de neiging om je eigen hypothese te bevestigen. Je sleutels vergeten? ‘Oh dat zal wel door de zwangerschap komen’. Je laat dan alleen even achterwege dat je ook heus weleens je sleutels vergat toen je niet zwanger was.

Echter, volgens dit  artikel in Medical journal of Australia bestaat het wel degelijk.

Het onderzoek vergelijkt 20 onderzoeken, in totaal 709 zwangere en 521 niet-zwangere vrouwen, en laat zien dat er tijdens de zwangerschap cognitieve veranderingen plaatsvinden. Zwangeren presteren slechter bij geheugen en concentratie taken, het maken van keuzes en het maken van planningen.

Waarschijnlijk merkt alleen de zwangere vrouw zelf de veranderingen op en misschien mensen in de directe omgeving. Dus het zal niet direct grote gevolgen hebben voor je werkprestaties bijvoorbeeld.

Wat in ieder geval vast te stellen is, is dat er een enorme verandering plaatsvindt qua hoeveelheid hormonen, met name oestrogeen en progesteron. Dit onderzoek laat zien dat de grijze massa in de hersenen afneemt in de zwangerschap.

Grijze massa, wat is dat?

De hersenen bestaan uit witte massa en grijze massa. De grijze massa bestaat uit cellichamen van zenuwcellen. De witte massa bestaat uit uitlopers (axonen) van de zenuwcellen. De witte massa regelt voornamelijk functies zoals bloeddruk, hartslag, temperatuur. De grijze massa regelt de zintuigen van het lichaam en verwerkt informatie en is daarmee dus betrokken bij het geheugen.

Als de grijze massa afneemt, kan je je daarbij voorstellen dat dat dus impact heeft op de werking van je geheugen.

Heeft zwangerschapsdementie een reden?

De reden van afnamen van de grijze massa wordt niet uitgelegd in het onderzoek, daarvoor zal meer onderzoek nodig zijn. De meningen waarom zwangere vrouwen iets vergeetachtiger kunnen worden zijn verdeeld. Maar je kunt er niet om heen dat er superveel verandert van binnenuit en ook om je heen en dat heeft geheid impact.

Zo kun je je voorstellen dat je prioriteiten veranderen, ze komen meer bij je baby te liggen en daardoor worden andere dingen minder belangrijk. De verhoogde hoeveelheid progesteron speelt waarschijnlijk ook een rol. Daarnaast slaap je minder goed, waardoor je hersenen minder goed kunnen opladen. Mogelijk ervaar je ook spanningen en stress.

Kortom, allemaal redenen waardoor je hersenen gewoon net wat anders gaat werken.

Kun je iets aan zwangerschapsdementie doen?

Ik zou deze hele blog niet schrijven als de conclusie ‘nee’ was. Als je zelf geen invloed ergens op hebt, vind ik dingen namelijk niet zo interessant 😉. Dus ja, zie hieronder hoe je zelf wel degelijk iets kunt doen.

Zorg voor voldoende DHA

Het omega-3 vetzuur DHA speelt een heel belangrijk rol in het functioneren en in de opbouw van de hersenen. In het laatste trimester groeien de hersenen van de baby enorm snel en daarvoor is veel omega-3 nodig. Als een zwangere vrouw dit niet voldoende binnenkrijgt via de voeding, dan ‘neemt’ de baby dit van de hersenen van de moeder.

DHA wordt vooral gevonden in de grijze massa van de hersenen. Zou de afname van de grijze massa zoals het onderzoek hierboven uitwees dan mogelijk iets te maken hebben met een te lage inname van DHA tijdens de zwangerschap? Wie weet.

Een tekort aan DHA is overigens ook gerelateerd aan postnatale depressie en vroeggeboorte

DHA vind je met name in zeevoedsel, zoals vis en in algen en zeewier. Ook het slikken van extra (evt. vegan) supplementen met DHA is het overwegen waard.

Zorg voor voldoende choline

Choline is een bouwstof voor acetylcholine en acetylcholine is betrokken bij het goed functioneren van je geheugen. Het is daarbij ook betrokken bij de vorming van de hersenen ban je kind. Het kan dus geen kwaad om ook hier wat meer van binnen te krijgen.

Choline vind je onder andere in eieren, noten en citrusfruit.

Doen wat je kunt en zorg goed voor jezelf

Persoonlijk ben ik altijd vrij scherp (echt waar 😉). Ik kan Anthony moeiteloos vanaf de bank vertellen dat we wél linzen in huis hebben en dat hij op de een-na-onderste plank links in de hoek moet kijken. Dat kan ik nog steeds. Maar soms merk ik ook dat ik er wat meer moeite mee heb om op een bepaald woord te komen en dat ik het wat moeilijker vind om me lang te concentreren.

Als ik dat merk is dat voor mij een teken om wat meer rust te nemen en wat beter op m’n voeding en voedingsstoffen te letten.

Het hoeft allemaal niet onwijs moeilijk gedoe te zijn, alle veranderingen zijn al heftig genoeg. Maar een extra ei en noten eten, vaker vis eten en een goed supplement met DHA erin innemen, is niet zo ingewikkeld.

Of zwangerschapsdementie nou echt bestaat of niet en of je de verschillen van de juiste voedingsstoffen direct zult merken of niet, is moeilijk te bepalen. Maar ik vind het persoonlijk fijn om het gevoel te hebben dat ik doe wat ik kan.

Als ik goed voor mezelf zorg, heb ik het gevoel dat ik ook goed zorg voor het groeiende kind in m’n buik. En bij goed voor mezelf zorgen, horen voor mij ook heus af en toe ijsjes en chocola 😉.

Ik blij, baby blij.

#woensdagweetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s