Hoe word ik gelukkig?

Het zou leuk zijn als ik je dat nu hier in één zin zou kunnen vertellen. Maar dan zou je m’n blogs niet lezen en dat zou ik jammer vinden. Daarbij geloof ik ook dat het een zoektocht is, die voor iedereen anders is. Ik geloof ook dat één ding is die alle zoektochten met elkaar gemeen hebben.

Bewust leven.

Maar hoe doe je dat en wat is dat?

Mijn zoektocht naar een bewust leven begon vorm te krijgen in 2013. Ik had net de bachelor Biofarmaceutische Wetenschappen en master Gezondheidswetenschappen Preventie afgerond. Wist ik dan nu wat bewust, gezond en gelukkig leven was? Had ik de geheimen ontdekt?

Absoluut niet.

Natuurlijk had ik veel geleerd en veel kennis opgedaan over voeding, lichaamsprocessen, levensstijl en gezondheidsbeleid, maar als ik al die dingen zo goed wist, waarom voelde ik me dan zo vaak uit balans?

Ik wist niet goed wat ik wilde, wat ik kon en wat ik echt belangrijk vond. Ik deed erg m’n best om de controle over m’n leven te houden en raakte totaal overstuur als dat niet lukte. Ik zocht waardering en bevestiging buiten mezelf en ik deed vaak dingen omdat anderen zeiden dat het goed was.

Ik had in die periode veel buikpijn en dat werd bestempeld met ‘IBS’, irritatable bowel syndrom, een verzamelnaam voor vage darmproblemen. Het enige logische wat ik kon bedenken om de buikpijn te verminderen, was kritisch te kijken naar wat ik precies at. Elke verpakking in de winkel draaide ik om. Ik was enorm verbaasd over wat ik zag, ik had echt geen idee gehad van wat ik in m’n lijf stopte! Ik begon beter naar de signalen van mijn lichaam te luisteren en veranderde mijn eetpatroon drastisch.

In diezelfde periode begon ik een NLP opleiding en kwam ik in aanraking met meditatie en mindfulness. Ik kwam erachter dat er allerlei technieken zijn die je zelf kunt toepassen om je gelukkiger te voelen. Hoe kon het dat ik dit niet al veel eerder geleerd had? Waarom had niemand mij dit ooit verteld? Ik raakte meer en meer geïnteresseerd in de verbinding tussen lichaam en geest en besloot een yoga-opleiding te volgen.

Er werden steeds meer deuren open gedaan waarvan ik geen idee had dat ze bestonden. Ik leerde dat vragen niet altijd een antwoord nodig hebben. Dat vragen leiden tot nieuwe vragen en dat dat juist leuk is. Dat het de kunst is om jezelf steeds duidelijkere vragen te leren stellen in plaats van te zoeken naar antwoorden.

En ja, het is een cliché, maar ik ontdekte ook dat ik de meest belangrijke antwoorden uiteindelijk altijd in mijzelf vind.

Tenminste, als ik mezelf toe sta om te voelen en te luisteren.

Eerlijk leren luisteren naar mezelf en durven voelen wat ik voel zonder mezelf daarbij af te wijzen, is in mijn ogen het allerallerallerbelangrijkste in het leven. Dat vind ik soms doodeng, maar met vallen en opstaan leer ik. Elke keer een beetje meer. Het helpt me om mezelf te kunnen zijn, om bewust in het leven te staan en bewust te kiezen voor wat ik belangrijk vind. Het helpt me om gelukkig te zijn.

Iedereen verdient het om liefdevol en eerlijk naar zichzelf te durven luisteren. Iedereen verdient het om gehoord te worden, om te mogen, kunnen en durven zijn wie je bent.

Dat is wat ik geloof.

Ik wil graag laten zien dat iedereen dit kan. Dat we dezelfde dagelijkse worstelingen hebben. Dat er kleine stappen zijn die je kunt nemen. Dat het soms moeilijk is. Dat het heel leuk kan zijn. Dat het voldoening geeft.

Dat je gelukkig mag zijn. Zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen.